fbpx

Pur Liquids

PU Gietvloer Schoonmaken

Je gietvloer schoonmaken en onderhouden

Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van een prachtige gietvloer die je stoutste dromen waarmaakt. Maar hoe nu verder? Eén van de meest gestelde vragen die wij hier bij Pur Liquids krijgen is: hoe krijg ik mijn gietvloer schoon? Hoog tijd dus voor een blog waarin we deze vraag eens uitgebreid beantwoorden.

 

Het schoonmaken van je gietvloer vergt geen hoogstaande wiskunde. Een van de redenen om voor een gietvloer te kiezen, is immers dat hij makkelijk schoon te houden is.

 

Met de juiste apparatuur en reinigingsmiddelen zorg je voor een schoon en glanzend oppervlak dat jarenlang meegaat.

Er zijn trouwens ook een paar dingen die je níet moet doen als het gaat om het schoonmaken van gietvloeren. We zullen daarom ook de schoonmaakmiddelen en oplossingen bespreken waar je ver vandaan moet blijven. Verkeerde producten kunnen een wazig laagje op de vloer achterlaten die de glans doen vervagen. Het is dus belangrijk de juiste middelen te gebruiken om je vloer er zo lang mogelijk als nieuw uit te laten zien.

 

Wanneer gietvloer reinigen?
Hoe bestendig gietvloeren ook zijn tegen vuil en vlekken, ze hebben wel routinematig schoonmaken nodig om hun glans te behouden. Je vloer lange tijd onbeheerd laten, kan ervoor zorgen dat hij zijn glans verliest door het schuren van los vuil en stof dat onder schoenen mee naar binnen wordt gebracht. Als de glans van een gietvloer eenmaal is verdwenen dan kan je niks meer doen om het terug te brengen. De enige oplossing is dan een nieuwe toplaag.

Voor je interieur raden we aan tenminste één keer per week de vloer goed stof te zuigen of er met een droge stofmop overheen te gaan. Dit is vaak al genoeg om het grootste deel van het vuil te verwijderen.

Voor (garage)vloeren die veel verkeer en vuil zien, is het een goed idee om de vloer eens in de 3 of 4 maanden goed te reinigen. Indien nodig kan je dit natuurlijk ook vaker doen.

 

Wat heb je nodig om je gietvloer schoon te maken?
We raden je aan om een goede mop aan te schaffen van zo’n 60 tot 90 centimeter. Je koopt hem gewoon bij elke bouwmarkt of supermarkt.

In onze ervaring werken microvezel zwabbers het beste op gietvloeren. Zorg wel dat je hem tijdens het schoonmaken regelmatig uitspoelt met water en een geschikt schoonmaakmiddel. Zo krijg je de beste resultaten.

Als je een grote vloer hebt, gebruik dan een grote mop om meer oppervlakte in één keer schoon te kunnen maken. Het nadeel van een grotere mop is wel dat je wat meer kracht moet zetten. Wat je ook doet, gebruik geen schuurspons of ander krassend materiaal op je gietvloer. Ook een stoomreiniger is niet geschikt, de afwerklaag is daartegen niet bestand.

 

Welk schoonmaakmiddel gietvloer?
Gebruik voor het reinigen van je gietvloer altijd een geschikt zeepvrij (PH neutraal) schoonmaakmiddel. Blijf weg van citrus-reinigers of azijn. Dit soort middelen bevatten zuren die je vloer in de loop van de tijd kunnen doen vervagen. Zeep is een no-no omdat dat als je het niet goed naspoelt, een wazige film op je vloer kan achterlaten. Deze kan, als het nat wordt, de vloer extra glad maken. Bovendien trekt dat laagje weer vuil en stof aan waardoor je vloer er sneller weer vies uitziet.

Een stofmop verwijdert stof en los vuil snel en neemt een groot deel van het schoonmaken van je gietvloer voor zijn rekening. De stofzuiger even door de kamer heen halen kan natuurlijk ook.

Voor meer hardnekkige vlekken en vuil dat aan de vloer blijft kleven gebruik je eens per week een dweil (of wanneer nodig) om de vloer schoon te maken. Je zal geen uren bezig zijn met dweilen, je Pur Liquids gietvloer heeft immers vrijwel geen randjes of groefjes waar vuil in kan blijven steken en je dweil vliegt dus gemakkelijk over het gladde oppervlak.

Dweil en stofmop zijn ook geschikt voor vloeren met een anti-slip laag. Voor een wat agressiever antislipaggregaat of wanneer je geen stofmop tot je beschikking hebt, volstaat een bezem met zachte haren ook trouwens.

 

Hoe krijg je vlekken uit gietvloer?
Koffie, thee en rode wijn zijn makkelijk te verwijderen van je gietvloer maar als je er niet snel genoeg bij bent dan kunnen er blijvende vlekken achterblijven. Gebruik een zachte, niet schurende doek of microvezel mop om de vloeistof op te vegen.

Een veel voorkomend probleem voor gietvloeren in huis zijn: schoenstrepen. Gebruik hiervoor ook weer je microvezel mop en een reinigingsmiddel geschikt voor jouw gietvloer.

Het reinigen van gemorste vloeistoffen, olie- of vloeistoflekken uit auto’s op garagevloeren kan eenvoudig worden afgeveegd met een papieren handdoek of een zachte doek. Ook hiervoor geldt dat je niet te lang moet wachten.

 

Wat als de vlekken niet meer uit je gietvloer komen?
Dit is natuurlijk zuur maar niet het einde van de wereld.

Vuil dat niet met een doek en/of dweil verwijderd kan worden, kan misschien nog met een schrob zuigmachine worden schoongemaakt. Zo’n machine heeft een tienmaal hogere borsteldruk dan handmatig dweilen maar beschadigt je vloer niet.

Als de vlekken of strepen er dan nog niet uitgaan, dan is er nog één laatste redmiddel en dat is het vervangen van de toplaag. Sowieso is het aan te raden om dit om de 10 jaar te doen maar in het geval van onverwijderbare vlekken kan dit eerder. Pur Liquids kan je hierover adviseren.

 

Tips om je gietvloer zo lang mogelijk te laten shinen

  • In gebieden met veel voetverkeer, verminder je onderhoud en slijtage door gebruik te maken van vloermatten of vloerkleden voor binnenshuis.
  • Deurmatten voor binnen en buiten helpen ook heel goed om de hoeveelheid vuil en gruis die naar binnen worden gelopen, te verminderen.
  • Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddelen en als je al iets gebruikt, zorg dan dat het zeep, azijn of citrus bevat.
  • Gebruik zachte, niet krassende, producten zoals microvezel doeken en zwabbers om de vloer schoon te maken.
  • Dweil of veeg gemorste vloeistoffen altijd zo snel mogelijk op om vlekken te voorkomen.
  • Verwijder schoenstrepen meteen.
  • Vermijd overmatig schuiven en krassen en plak viltjes onder de poten van je meubilair.
  • Volg altijd het afdichtings- of onderhoudsschema dat wordt aanbevolen door je vloer provider om je gietvloer er op zijn best uit te laten zien.

 

Conclusie
Het schoonhouden van je gietvloer is dus helemaal niet ingewikkeld. Gebruik de bovenstaande informatie en tips voor een snel en simpel onderhoud van je droomvloer. Niet alleen zal het helpen een schoner ogende vloer te houden maar je gietvloer zal zijn glans en afwerking voor een langere periode behouden en er uitzien alsof hij net is gelegd.

Post a Comment